Een vooraanstaande Britse wetsdeskundige stelt de wettigheid van het nakende burgerlijke huwelijk van prins Charles en zijn verloofde Camilla Parker Bowles in vraag. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph.
In een interview met de krant suggereert voormalig procureur-generaal Sir Nicholas Lyell dat een aanpassing van de wetgeving nodig zou kunnen zijn om deze situatie op te klaren. Volgens Lyell is de Marriage Act uit 1949, die de wet betreffende het burgerlijk huwelijk in Engeland en in Wales bepaalt, niet van toepassing op leden van de koninklijke familie, waardoor deze laatsten enkel voor de kerk mogen huwen
Britse justitie: huwelijk Charles en Camilla is wettig LONDEN - Het burgerlijk huwelijk van de Britse kroonprins Charles met Camilla Parker Bowles is wettig. In een schriftelijke verklaring heeft voorzitter Lord Falconer van het Hogerhuis woensdag laten weten dat de plechtigheid in overeenstemming is met de Huwelijkswet van 1949. De verklaring van Lord Falconer, de hoogste juridische functionaris in het Verenigd Koninkrijk, volgt op een uitlating van voormalig procureur-generaal Sir Nicholas Lyell. Die zei maandag te geloven dat leden van de koninklijke familie geen burgerlijk huwelijk kunnen aangaan. Hij vreesde dat een spoedwet nodig was voor de trouwerij op 8 april
Wettigheid huwelijk Charles en Camilla wordt onderzocht
De wettigheid van het geplande huwelijk van Prins Charles (56) en Camilla Parker Bowles (57) wordt momenteel nagetrokken. Engelands hoogste ambtenaar van de burgerlijke stand, Len Cook, onderzoekt of de voor 8 april geplande huwelijkssluiting wel rechtmatig is. Een dominee uit Londen betwijfelt dat en eiste een onderzoek.
IN SCHOTLAND? "Als het bezwaar bevestigd wordt, zullen we geen toestemming kunnen geven en kan de trouw niet plaatsvinden", zo zei een woordvoerder van Cook aan de krant The Times. De Britse regering sluit dit echter uit. Als het bezwaar bevestigd zou worden, kan het Britse parlement aan de betrokken huwelijkswet nog altijd een zin toevoegen en daarmee het huwelijk toch nog legaliseren. Overigens kunnen Charles en Camilla zo nodig nog in Schotland huwen, waar andere wetten gelden.
DOMINEE WILLIAMSON Dominee Paul Williamson (56) argumenteert dat een huwelijkswet uit de 19de eeuw, voor leden van het koningshuis enkel kerkelijke huwelijken toestaat. De regering, daarentegen, houdt staande dat een latere huwelijkswet die beperking heeft opgeheven. Ook volgens het Europees mensenrechtenverdrag is er niets op tegen dat Charles en Camilla enkel voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in de echt worden verbonden. Als zijn klacht wordt afgewezen, is Williamson van plan op de dag van het huwelijk te gaan betogen voor het ambt van de burgerlijke stand in Windsor.